4 dni v Izraeli? Toto sa oplatí vidieť

Izrael je malá krajina, no už len pristátie na letisku v púšti a bezpečnostné kontroly sú zážitkom. V prímorskom letovisku Eilat sa dá tráviť voľný čas ležaním na pláži, šnorchlovaním v Červenom mori, či posedávaním v miestnych podnikoch. No práve za hranicami Eilatu číhajú oveľa väčšie dobrodružstvá. Stačí si požičať auto a vyraziť. Milionári času, ktorým v tichosti závidím, sa môžu v Izraeli pokojne postaviť na krajnicu a vystrčiť palec hore.  

Skalný dóm na Chrámovej hore, pohľad z Olivovej Hory

Jeruzalem

V Jeruzaleme dýcha história z každého kameňa. Staré mesto, ukrývajúce sa za mohutnými hradbami cez ktoré vedie deväť brán, je rozdelené na štyri štvrte: moslimskú, židovskú, kresťanskú a arménsku. Práve tu sa nachádzajú pamiatky mimoriadneho významu: Chrámova hora a Múr nárekov uctievané Židmi, moslimská mešita Al- Aksá a Skalný dóm, či kresťanský Chrám božieho hrobu, vďaka ktorým je jeruzalemské Staré mesto na zozname svetového kultúrneho dedičstva.

Výborný výhľad na Chrámovú a Olivovú horu na ktorej úpätí sa nachádza Getsemanská záhrada, Chrám národov a najväčší Židovský cintorín, je z hradieb Múzea Jeruzalema, v ktorom sa nachádza aj Dávidova veža.

Múr nárekov. V pozadí zlatá kupola Skalného dómu

Muži s výraznými bokombradami a klobúkmi pútajú pozornosť, ale žien,  pre ktoré je osobitne vyhradená pravá strana múru, sa pri ňom modlí výrazne viac


Jeden z posledných obchodov, ktoré sú otvorené aj večer

Kresťanská štvrť

Chrám Božieho hrobu 

Ruch Starého mesta

Via Dolorosa (Krížová cesta)
 
Múzeum dejín Jeruzalema, z ktorého hradieb je nádherný výhľad na mesto

Pohľad na Chrámovu a Olivovú horu
Pod Olivovou horou

Židovský cintorín na Olivovej hore

Mŕtve more a nocľah v oáze

Vznášať sa na hladine extra slaného mora ako korok je veľká zábava, no plávanie v ňom je veľmi obtiažne. Dokonca sa z bezpečnostných dôvodov neodporúča. Niektoré pokusy o plávanie údajne vyústili do paniky spôsobenej zasiahnutím očí slanou vodou, ktorej dôsledkom bolo utopenie.

K Mŕtvemu moru ľudí láka okrem najslanšej vody aj liečivé bahno. Fabrika Dead Sea Works (v noci vysvietená ako zábavný park) má z neho veľký biznis a vyrába rôzne kozmetické produkty. K bahnu sa dá dostať na verejných plážach, jedna taká je Ein Gedi, ktorú sa nám z neznámych príčin nepodarilo nájsť.

Okolie Mŕtveho mora vyzerá ako mesačná krajina. Piesok a skaly bez známok života. V takomto prostredí sa nachádza cestovateľský tábor Metzoke Dragot. Stany, chatky a spoločné stravovacie priestory s výbornou kuchyňou sa nachádzajú na vysokom kopci uprostred ničoho. Plot je neúprosná hranica medzi životom, ktorého dôkazom sú vysoké palmy a okolitou púšťou.

Slané kamene na pláži 

Metzoke Dragot
Východ slnka nad Mŕtvym morom

Masada

Legendárna pevnosť na juhu Mŕtveho mora sa týči na náhornej plošine obklopenej hlbokým údolím a vysokými horami. Na jej vrchol sa dá vyšliapať pešo po cikcakovitej cestičke, alebo sa nechať vyviezť lanovkou. Pevnosť preslávil odpor Židov voči Rimanom, ktorý ju dobíjali jeden celý rok. V roku 73 vybudovali zo západnej strany plošiny rampu, pomocou ktorej sa dostali na vrchol. Pevnosť však nikdy nedobili, pretože v nej našli mŕtvoly zejlótov, ktorí radšej spáchali samovraždu, ako by sa mali vzdať Rimanom.








Park Timna

Poldňová túra v údolí Timna je pre mňa najväčším turistickým zážitkom v Izreli. Neveľká rezervácia v Negevskej púšti nachádzajúca sa iba tridsať kilometrov od Eilatu má úchvatný reliéf a čaro piesočnej krajiny. V časoch Novej ríše tu mali Egypťania medené bane, ktorých využívanie sa nesprávne pripisovalo aj kráľovi Šalamúnovi. Po egyptských baníkoch sa tu zachovali tisícročia staré nástenné kresby vozatajov.  Najznámejší prírodný monument je huba, neveľká skala červenej farby unikátne zvetraná odspodu, no pôsobivé sú aj tzv. Šalamúnové stĺpy.




Huba

Šalamúnove stĺpy
Eilat

Veľkou atrakciou Eilatu je podmorské observatórium života v korálovom mori. Červené more je zase ideálne na šnorchlovanie a kúpanie sa.

Kedže sme sa rozhodli pre vyššie uvedené zábavky, v Eilate sme si stihli dať v prvý deň obed a tretí deň večeru a pivo. Na meste ma zaujalo umiestnenie letiska v centre, ktoré je zjavne tak vyťažené, že časť letov presunuli do hodinu vzdialenej Ovdy. .

Prístav, Eilat

Na záver už iba malá rada pre odletom z Izraela: radšej treba ísť na letisko aj tri hodiny vopred. Len v radoch na jednotlivé bezpečnostné kontroly sme čakali celkovo hodinu a pól. No a cestou z Eilatu do Ovdy sa ešte môže stať všeličo, napríklad sa pokazí autobus...   

Labels: , , ,