Vyskúšali sme ferratu v Slovenskom raji

Do tiesňavy Veľký Kyseľ sme sa vybrali v prvú nedeľu po jej otvorení. Dlhých 40 rokov v nej príroda bojovala s dôsledkami požiaru, ktorý túto oblasť postihol v roku 1976 a podarilo sa jej to bravúrne.

Národný park Slovenský raj otvoril chodník v Kyseli 18. augusta vo veľkom štýle a pre turistov si pripravil prekvapenie, vďaka ktorému je tiesňava ešte atraktívnejšia. Vedie cez ňu sústava železných stupačiek a rebríkov doplnená kovovým lanom na istenie, via ferrata, železná cesta. Takýchto chodníkov na Slovensku nie je veľa, a nielen ja absolvujem túru takéhoto razenia po prvý krát.


Ferrata a Kyseľ


Parkujeme v Čingove a na Chate na rázcestí si požičiavame ferratové sety: prilby, laná a sedáky. Za požičovné a vstupné na ferratu Kyseľ platíme po 15 EUR. Dostávame bezpečnostné pokyny a po nich okolo Bieleho potoka a Hornádu  smeruejeme k Ústiu, kde začína ferrata. Navliekame si ferratové sety, chvalabohu máme so sebou jedného lezca. Nás laikov musí usmerniť, ako ich máme tieto "postroj" obliecť. Z donútenia pomáha aj trom veselým dámam, ktorých smiech nás celú cestu nasleduje.

Už na začiatku tiesňavy nám bije do očí divočina, v akej sa človek ocitne iba málokedy. Pováľané a polámané kmene stromov navŕšené v potoku, po ktorom vedie chodník. Oceňujem moje nové turistické topánky, v ktorých si môžem veselo kráčať cez vodu ako tank.

Na chodníku je celkom plnka a sem tam musíme čakať. Prepínanie karabín z lana na lano spomaľuje, niektorí istenie nepotrebujúci borci ma preskakujú a uháňajú si vpred. My, čo máme na ferrate premiéru si to užívame a neponáhľame sa.

V druhej časti túry lezieme cez pôsobivú skalnú úžinu Temnica a to najlepšie prichádza na záver. Výstup po rebríkoch okolo Obrovského vodopádu je pre všetkých, ktorí nemajú strach z výšok, veľkým zážitkom.

Nad vodopádom sa kocháme výhľadom a  pomaly ideme na Kláštorisko a späť na Chatu, aby sme vrátili požičanú výstroj.

Ferrata je otvorená len do 31. októbra, v lete ju otvárajú až 15. júna, výstroj je dobré rezervovať telefonicky vopred.

Za všetkých účastníkov  našej výpravy ferratu odporúčam. Nie je to náročná, ale veľmi zaujímavá túra...












 

Labels: , ,